Azoon

Wikis > Azoon

Een azoon is een veelzijdig kledingstuk dat door de Hestan wordt gedragen.
Het is een grote doek van een een fijn materiaal die om het hoofd gedragen kan worden tegen de hitte en stof, maar het kan ook eenvoudig als een sjaal gedragen worden.
Een azoon kan ook dienen als kleed om vanaf te eten en soms zelfs als deken. Ze zijn geweven op een bijzondere manier zodat er afbeeldingen in verwerkt zijn en door de draden van goud en zilver kunnen ze een bijzondere schittering krijgen.

Alexandra kreeg van Bahan een keurig opgevouwen azoon. Dit was de dunne doek die de mannen om hun hals droegen. Vanwege de warmte hadden ze het om hun hoofd geslagen en een deel ervan voor hun mond gebonden tegen het stof. Alexandra drapeerde de azoon als een sierlijke sjaal om haar hals. De doek was minder eenvoudig dan ze eerst dacht. Het was gemaakt van een heel fijne en lichte stof met fraaie afbeeldingen erin verwerkt van paarden, vogels en ook van dieren die ze niet herkende. In de azoon waren ook heel fijne gouden en zilveren draden geweven die hem een sprankelende schittering gaven. De sjaal beschermde haar nek tegen de zon maar wat ze belangrijker vond, het hield haar geheimzinnige medaillon uit het zicht.

Alexandra Quirtesse in de Virkenmereg

 
Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.